/ DarikNews

Бившият рейнджър Светослав Каменов, който бе обвинен в убийството на 40-годишната сержантка от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово Десислава Стоянова, се е променил по време на мисиите в Ирак и Афганистан. Това стана ясно по време на разпитите на сестрата и бившата приятелка на Каменов днес по време на първото заседание по делото по същество. 

Според двете жени службата в Кербала, Дивания и Кабул е направила Каменов по-изнервен и избухлив, а освен това е започнал и да пие. Колегите му обаче обясниха, че не са забелязали отклонения в поведението на старши сержанта, който е бил заместник-командир на взвод по време на една от мисиите. Един от разпитаните свидетели - бившият кадрови войник Павел Генчев пък поясни, че в базите зад граница алкохол се разрешавал на военнослужещите само по празници, а на Каменов употребата на спиртни напитки не му личала. 

150 000 лева кръвнина поиска майката на убитата рейнджърка

Според Генчев Каменов бил уравновесен и спокоен мъж, а другите му колеги твърдяха, че е вземал правилни решения за подчинените си по време на мисиите. Военнослужещият Дамян Пеневски пък добави, че в Кербала, заедно с Каменов са били зам.-командири на взвод и често им се случвало да работят при екстремни ситуации, при които се налагало да се извозват ранени до болниците. Понякога се натъквали и на ужасяващи гледки с разкъсани тела, потвърди Пеневски.

Оставиха зад решетките обвинения за убийството на рейнджърката (СНИМКИ)

Пред съда бившата приятелка на Светослав обясни, че на два пъти той й е посягал. Разбра се, че с баща си е търсел и помощ от психиатър в Сопот. Колегите му пък потвърдиха, че след мисия рейнджърите задължително преминавали не само медицински но и психопреглед, но прегледът при психиатър бил еднократен. 

Павел Генчев разказа, че малко преди да изчезне около датата на убийството на Десислава, Каменов го е потърсил в гаража му, като му е поискал зарядно за телефон. После си тръгнал и едва впоследствие бившата му жена Надя казала на Генчев, че Светослав е изчезнал. После от Военна полиция го потърсили за поемно лице при огледа на дома на бившия рейнджър в Сопот по делото за отклонението от служба на Десислава Стоянова, прекратено след смъртта й.

Кой и защо уби рейнджърката Десислава Стоянова?

Припомняме, че Каменов бе обвинен в умишленото убийство на 40-годишната Десислава. В хода на разследването се оказа, че той продал за скраб колата й, която тя му оставила за ремонт. Когато жената разбрала това, двамата се скарали и той я удушил, а после скрил тялото й в ракла под дивана в кухнята си. Впоследствие Каменов сам показа, къде е тялото на полицията. 

Днес бившият рейнджър заяви, че ще говори, след като бъдат разпитани свидетелите по делото. Делото се гледа по съкратената процедура, но с разпит на свидетели заради влезлите в сила промени в Наказателния кодекс, които изключват редуцирането на присъда за тежките дела.