/ iStock/Getty Images
През седмицата от 18 до 24 май в област Смолян е излекуван един пациент с коронавирус от инфекциозно отделение на болницата в Смолян и има един новооткрит, който работи в Пазарджик и е от огнището открито в местен завод, стана ясно по време на брифинг д-р Мими Кубатева – директор на Регионална здравна инспекция – Смолян.

През последната седмица са направени 92 ПСР-изследвания, 62 от РЗИ, 29 от болницата в Смолян и едно в Девин. От извършените изследвания, 43 са на персонал от социални домове и всички са отрицателни. От бързите тестове са направени 185, като 4 са положителни на ИГЖ и ИГЖВ. 73 са тестовете на работещи в Центъра на спешна медицинска помощ в областта и всички са отрицателни. „С направените и през предходните седмици изследвания, вече са обхванати повече от половината от работещите в спешна помощ в региона. Днес се очаква да пристигнат и останалите заявени тестове и от утре нататък ще бъдат обхванати и всички работещи в спешна помощ. След това ще се премине към изследване на домуващите в социалните домове в областта“, поясни д-р Кубатева.

През изминалата седмица 337 лица са били под карантина, като по-голямата част от тях са завърнали се от рискови държави, а малка част са били контактни. На около 80 шофьори е отпаднала карантината със заповедта на министъра на здравеопазването и на директора на РЗИ - Смолян. „Специалистите от РЗИ – Смолян са проследявали 14 карантинирани лица без общопрактикуващ лекар. Извършени са 36 проверки за спазване на карантина и няма нарушения.

Обработени са два сигнала, направени са 28 проверки в лечебни заведения, 75 проби за контрол на дезинфекцията, проверени са две лечебни заведения от доболничната медицинска помощ. За недопускане разпространението на инфекцията в социални институции са извършени четири проверки, при които няма констатирани нарушения“, допълни д-р Кубатева. Съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ са проверени осем учебни автомобила за водачи на МПС и изпитната зала и е констатирано, че мерките там се спазват. От 60 проверки на обекти с обществено предназначение, са открити нарушения в едно заведение за обществено хранене в Девин, където са съставени три акта за неносене на маски, каза още д-р Кубатева.