/ ThinkStock/Getty Images
Трима лекари и една медицинска сестра са заразените с коронавирус в Смолян от началото на пандемията
Около 40 работещи в МБАЛ-Смолян ще получат по 1000 лв. допълнително заплащане по предвидената схема за медиците "на първа линия", съобщиха от лечебното заведение.

Четири нови случая на COVID-19 в областта

Сумите ще се изплатят заедно със заплатата, като все още се уточнява списъкът на всички медици и служители, работили с пациентите с COVID-19. Общо 33 са потвърдените случаи на коронавирус в област Смолян от началото на извънредното положение, заявиха на пресконференция днес от Областния съвет по сигурност.

Общо 216 жители на областта са под карантина, като 47 от тях са в принудителна изолация заради контакти със заразени с COVID-19. От инспекцията наблюдават състоянието на петима карантинирани, които нямат лични лекари.

Последните случаи на COVID-19 в Смолянско са от завръщащи се от Западна Европа

Лекар от Смолян е сред новите случаи на заразени с коронавирус в областта, които бяха оповестени през почивните дни. Предполага се, че медикът, който работи в извънболнична практика, е заразен при контакт с една от пациентките с COVID-19.

От болничното ръководство заявиха, че продължават тестовете за заразата сред персонала на МБАЛ-Смолян, след като досега са изследвани 75 от работещите. Положителни проби са установени засега при една медицинска сестра и две санитарки. Пробите от персонала и пациентите от кардиологичното отделение са отрицателни, след като по-рано бяха установени две позитивни санитарки.

Трима лекари и една медицинска сестра са заразените с коронавирус в Смолян от началото на пандемията. От полицията са съставили 98 акта на хора без предпазни маски на обществени места през празничните дни и едно бързо производство за отклоняване от карантина.

Още 7 души са заразени с коронавирус в Смолянско

Пет бързи производства са образувани и срещу хора, представили на контролните пунктове лъжливи декларации, че пътуват към работните си места. Проверяват се попълнените през почивните дни 904 декларации от преминали през контролно-пропускателните пунктове, заявили пътуване с цел трудова заетост.

В РЗИ са постъпили резултатите от извършените бързи тестове в едно от ДКЦ в областния град. Пациентите с положителни проби се насочват да се свържат с личните си лекари, за да им бъдат назначени при необходимост PCR тестове. Резултатите на 8 от позитивните при бързите тестове показват, че тези пациенти са преболедували без симптоми.