/ iStock/Getty Images
Последните няколко положителни проби за COVID-19 в област Смолян са на жители, завръщащи се от Англия, което показва, че инфекцията се внася все още. Това заяви директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева на пресконференция на Областния кризисен щаб.

През последното денонощие в областта са регистрирани седем нови положителни проби за коронавирус. От началото на извънредното положение досега в областта са установени 28 жители със заразата, шестима са излекувани, а двама от пациентите са починали.

Още 7 души са заразени с коронавирус в Смолянско

От направените в лаборатория в Смолян близо 300 бързи теста за COVID-19, около 14% показват, че изследваните жители "са се срещали" с коронавируса, посочиха от ръководството на МБАЛ-Смолян. Според директора на болницата д-р Марин Даракчиев, резултатите от бързите тестове сочат, че вирусът вероятно е циркулирал в Смолян преди обявяването на извънредното положение, приблизително в края на февруари, началото на март, а може би и по-рано.

Областният кризисен щаб извършва анализ на епидемичната картина, след като през последните дни се увеличават случаите на заразени с коронавирус в областта. Проследяването на отделните случаи показва различни източници на заразата, първият за областта позитивен за COVID-19 е завърнал се от Великобритания, а вторият е работил на Пампорово, коментира областният управител Недялко Славов.

Мъж и жена са първите жертви на COVID-19 в област Смолян

Той допълни, че Смолян е рискова област с наличието на зимен курорт, посещаван от чуждестранни туристи, с относително високия дял на жители, работещи в Западна Европа, които се прибират в района, както и с относително голям процент на застаряващо население.

Относно проблема с установените положителни проби, свързани с Кардиологичното отделение на МБАЛ-Смолян, д-р Даракчиев уточни, че досега са направени 74 теста на персонала в болницата. Няма заразен с коронавирус лекар от болницата, три са положителните проби - на две санитарки от Кардиологичното отделение и на една медицинска сестра.
БТА