/ IStock
На онлайн брифинг областният управител на Пазарджик Стефан Мирев съобщи, че до момента няма подадени оставки от лекари и медицински персонал в МБАЛ-Велинград. Болницата работи в пълен режим на дейностите си, посочи още той. Стефан Мирев обяви това след извънредното днешно заседание на Областния кризисен щаб в Пазарджик, свикано заради заявено намерение на персонала на МБАЛ- Велинград да подадат колективна оставка с мотив, че в лечебното заведение липсват условия за работа с пациенти с COVID 19.

Управителят на общинската болница във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев допълни, че обстановката сред медиците остава напрегната, но никой не е напуснал работното си място. В лечебното заведение е извършена дезинфекция на неврологичното и вътрешното отделение, където са настанени пациенти с коронавирус.

Общо седем човека с COVID 19 са хоспитализирани в МБАЛ- Велинград, като никой от тях към момента не е на интензивно лечение.

В събота предстои среща с кмета и председателя на общинския съвет във Велинград, след която синдикатите ще решат как ще процедират, посочи още д-р Чешмеджиев.

Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова информира, че във велинградкото село Грашево днес са поставени под домашна карантина 36 жени. Осигурено е засилено полицейско присъствие, а кметът на населеното място е забранил извозването на работещи извън селото.

Общопрактикуващите лекари са инструктирани как да процедират при пациенти със симптоми на коронавирус. Д-р Петрова препоръча планирано за близките дни състезание по офроуд в района на Велинград да бъде отложено, а в случай, че се проведе, стриктно да бъдат спазени всички противоепидемични мерки.