Патриарх Неофит
Патриарх Неофит / БГНЕС
На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
 
Негово светейшество ще бъде посрещнат тържествено в 23.25 часа с празнично биене на камбаните, а богослужението е от 23.30 часа.
 
Към 23.45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън, който няколко часа по-рано ще бъде пренесен от Божи гроб (в Йерусалим) от българска църковно-държавна делегация.
 
Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедралата. Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ.
След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.
 
Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.
 
Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.
БТА