Арктика
Арктика / Guliver/Getty Images
След 24 дни плаване финландският ледоразбивач "Нордика" постави нов рекорд за най-ранно транзитно преминаване на митичния Северозападен морски път, съобщи Асошиейтед прес, чиито репортери са пътували на кораба.
 
Някога внушаващият страх път през Арктика, свързващ Тихия и Атлантическия океан, вече започва да става достъпен все по-рано и за по-продължителни периоди през лятото, което се дължи на климатичните промени.

Учени признаха: Земята навлезе в нова епоха - антропоцен (ВИДЕО)

Ледовете, които преди са спирали прочути морски изследователи и блокираха пътя за повечето кораби освен за най-тежките ледоразбивачи, бавно се топят, което е най-видимият резултат от причиняваното от човека глобално затопляне.
 
Предишното най-ранно преминаване на Северозападния път е било от 5 юли до 30 юли 2008 г. от кораб на канадската брегова охрана, показват архивите на канадското министерство за рибарството и океаните.

Нордика извърши по-дълъг преход за по-кратко време - отплавайки от Ванкувър на 5 юли и достигайки на 29 юли Нуук, столицата на Гренландия, допълва АП.

Учени откриха причината за по-бързото затопляне на Арктика

През по-голямата част от плаването единствената компания на кораба са били морски птици, тюлени и от време на време китове. Един от членовете на екипажа забелязал бяла мечка след изминаването на две трети от маршрута.
 
Тези животни символизират заплахата на климатичните промени за арктическите видове, защото ледът, от който те зависят, за да ловуват, всяка година се топи. Учените прогнозират, че при запазване на сегашните темпове на затопляне, до 2050 г. по Северозападния морски път няма да остане лед.

Откриха легендарен потънал кораб
 
На 26 юли 1845 г. експедиция за намирането на Северозападния морски път начело с британския изследовател Джон Франклин е забелязана за последно край остров Бафлин. Експедицията така и не завършва. Притиснати от леда, Франклин и хората му загиват от студ, болести и глад. Техните два кораба са намерени през 2014 и 2016 г. недалеч от мястото, на което "Нордика" забеляза първата бяла мечка, посочва АП.
БТА