Уред заглушава хъркането
Уред заглушава хъркането / © Thinkstock/Getty Images

Ново изобретение срещу хъркане, наречено "Silent Partner" се опитва да се справи по-скоро със самия шум, а не с причината за него, посочва съоснователят на компанията Silent Partner Нейтънъл Айъл, цитиран от Live Science.

Устройството се състои от две симетрични части с големината на отпечатък от палец и се поставя от двете страни на носа. То засича звуците от хъркане и излъчва насрещен звук, който заглушава дихателния шум, пише „Фокус".

Приблизително 45 процента от здравите зрели хора хъркат понякога, а 25 на сто хъркат редовно, според Американската академия по Отоларингология.

Хъркането има различни причини - от слаб мускулен тон в езика и гърлото до дразнители като мукус в дихателните пътища и носа. Опитите за заглушаването му зависят от причината.

За страдащите от сънна апнея - състояние, при което настъпва нарушение на дишането по време на сън, обикновено е необходима медицинска намеса. Ако причините са други, устройства като Silent Partner могат да възстановят тишината в спалнята.

Специален апарат бори затрудненото носово дишане и хъркането

Устройството е базирано на физиката на звуковите вълни. Всеки звук се характеризира от вълни на налягане, които имат специфични амплитуди и честоти, обяснява Айъл.

Амплитудата на вълната измерва височината й спрямо основата, а честотата измерва броя на вълните, които преминават през дадена точка за определен период от време.

Заглушаващото звук изобретение излъчва звукови вълни със същата амплитуда, но с фаза, обратна на тази на оригиналния звук. Ако си представим хъркането като вълнообразна линия, то контразвукът би се насложил върху нея, като върховете на двете линии се разминават. В резултат вълната и контравълната се комбинират, за да образуват нова звукова вълна и двете ефективно се унищожават една друга.