Специален апарат бори затрудненото носово дишане и хъркането
Специален апарат бори затрудненото носово дишане и хъркането / DarikNews.bg

Диагностично- консултативен център I във Велико Търново разполага със специален апарат, който по щадящ за пациента начин помага при затруднено носово дишане, нощно хъркане и уголемяване на небните сливици.

Самият апарат представлява новост в електролечението на горните дихателни пътища, заради принципа си на изработка. Посредством високата честота на импулса, който излъчва, довежда до създаването на микроскопични сраствания в тъканите на лигавиците на горните дихателни пътища, а това намалява обема им без да налага оперативна интервенция.

“Продължителността на самата процедура е между 15-20 минути. Прилага се повърхностна упойка, което прави процедурата изключително безболезнена за пациента. Не се налага допълнителен болничен или домашен престой. Резултатите се виждат след 1-2 процедури”, обясни специалистът по уши, нос и гърло д-р Енчо Ботев.

В зависимост от това къде ще се работи с апарата, специалистът избира измежду два накрайника – апликатор за меко небце или за намаляване на носни конхи. Апликаторите са индивидуални и са скъп консуматив, който се плаща от пациента. Така при работа с апликатор за меко небце се формира цена от 550 лв. и 600 лв. за работа с накрайника за носни конхи. 

Хъркането носи значими негативни последици за здравето на хората, а е проблем и за партньора на хъркащия. “То намалява процента на насищане на кръвта с кислород и създава предпоставки за инсулт и инфаркт. Това налага да се вземат адекватни мерки”, посочи д-р Ботев.