Учени създадоха метален водород
Учени създадоха метален водород / ThinkStock/Getty Images

Учени от САЩ са успели да компресират водород до такава степен, че да го превърнат в метал, създавайки нов клас материал, който може да функционира като свръхпроводник при стайна температура, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Постижението на специалистите от Харвардския университет се явява първото потвърждение на теорията, предложена през 1935 г. от физиците Хилард Бел Хънтингтън и Юджин Уигнър, според която водородът - газ в естественото си състояние, може да премине в метално състояние под въздействието на екстремен натиск.

Няколко екипа се съревновават в разработването на метален водород заради потенциала му на свръхпроводник.

Понастоящем свръхпроводниците, като например използваните в апаратите за ядрено-магнитен резонанс, трябва да бъдат охлаждани с течен хелий, за да бъдат поддържани при крайно ниски температури - процес, който оскъпява процеса.

За целите на настоящото изследване специалистите са използвали клетка с диамантени наковални - конструкция от два синтетични конични диаманта, поставени един срещу друг. Те са третирани по специален начин, за да се предпазят от напукване при прилагането на огромно налягане - проблем, осуетил предишни експерименти.

Остава въпросът дали компресираният водород може да запази металните си свойства при стайна температура, което би го превърнало в идеалния свръхпроводник. Според авторите на настоящото проучване това е възможно, но предстои да бъде доказано.

Източник: БТА