Учени създадоха полусинтетични организми
Учени създадоха полусинтетични организми / ThinkStock/Getty Images

Учени от института "Скрипс" в Калифорния създадоха полусинтетични организми, като отгледаха бактерии Е. коли с разширен, шестбуквен генетичен код, съобщи Сайънс алърт.

Докато всички живи земни организми имат ДНК, изградена от четири бази (обозначавани с буквите G,T,C и A), модифицираната Е. коли е с ДНК с две допълнителни бази X и Y.

Учени се опитват да създадат изкуствен човешки геном

Учените от САЩ, Китай и Франция, с ръководител Флойд Ромесбърг от института "Скрипс", са създали синтетични нуклеотиди - молекули, служещи като градивни блокчета на ДНК и РНК, за да направят допълнителна базова двойка и успешно са я вмъкнали в генетичния код на бактерия Е. коли.

Това е първият полусинтетичен организъм с генетичен код от две естествени базови двойки и допълнителна базова двойка. Модифицираните бактерии вече се се развиват и възпроизвеждат нормално.

Учени създадоха миша сперма в лаборатория

Разработката може да доведе до създаване на микроорганизми, които да произвеждат нови протеини за приложение в медицината.

През 2014 г. същият екип обяви, че успешно е разработил синтетичен базов чифт на ДНК, изграден от молекули, наречени X и Y, който може да бъде вкаран в жив организъм. Оттогава учените работят, за да накарат модифицираните Е. коли не само да приемат синтетичната базова двойка в ДНК кода си, но и да я задържат през целия си живот.

Учени съживиха микроорганизми, замразени десетилетия

Първоначално модифицираните бактерии са били слаби и бързо умирали, като новата базова двойка не се задържала при деленето. За няколко години това било преодоляно.

Източник: БТА