Създадоха водоустойчиво лепило, вдъхновено от ракообразните
Създадоха водоустойчиво лепило, вдъхновено от ракообразните / Thinkstock/Getty Images

Полепващите по корабните корпуси ракообразни са голяма досада за мореплавателите, но за учените те са поредният източник на вдъхновение. Специалисти от Масачузетския технологичен институт са създали водоустойчиво лепило от ново поколение, използвайки протеините, осигуряващи способността на морските обитатели да се прикрепват към различни повърхности, съобщи "Диджитъл джърнъл".

Постижението на американските учени може да намери приложение в ремонта на кораби или за медицински цели. За да създадат новото водоустойчиво лепило, специалистите са модифицирали бактерии, които произвеждат хибриден материал, включващ естествените лепкави протеини, използвани от ракообразните, както и бактериален протеин, съдържащ се в биофилмите. Когато се комбинират, въпросните протеини образуват още по-здраво водоустойчиво лепило от секретираното от ракообразните.

"За много подводни микроорганизми е важно да се прикрепват към различни повърхности. Поради тази причина те произвеждат разнообразни типове лепила, които можем да "заемем" от тях", казва ръководителят на изследователския екип Тимъти Лу. Тестовете на новото лепило са показали, че то действа ефикасно както върху мокра, така и върху суха повърхност, и върху различни материали - злато, кварц, полистирен.

Източник: БТА