Създадоха безжичен пейсмейкър колкото оризово зърно
Създадоха безжичен пейсмейкър колкото оризово зърно / Guliver/Getty Images

Американски учени от Станфордския университет са създали безжичен пейсмейкър от ново поколение, чийто размери са съпоставими с тези на оризовото зърно, съобщи РИА "Новости", цитирана от БТА.

Кадиостимулаторът получава необходимата му енергия "по въздуха" с помощта на специално разработено за целта зарядно устройство. То генерира електромагнитни вълни с определена дължина на вълната. Те преодоляват тъканите на тялото и се улавят от антената на импланта.

По принцип тъканите на човешкото тяло отразяват или поглъщат електромагнитните вълни, които могат да предават електричество на неголеми електронни устройства в тялото. Групата учени от Станфордския университет са открили такава дължина на вълната, която лесно преодолява тъканите на тялото и се улавя от вградените пейсмейкъри.

По думите на изследователите, количеството на излъчването е безвредно за организма, но е достатъчно, за да поддържа работата на устройствата. Подходът позволява напълно да бъдат избягвани акумулаторите или батериите и значително да се намали размерът на кардиостимулатора. В бъдеще устройството ще е пълноценна замяна на скъпоструващото медикаментозно лечение или на големите имплантирани пейсмейкъри.