Странен взрив в небето над Якутия, хората се чудят метеор или НЛО (ВИДЕО)
Странен взрив в небето над Якутия, хората се чудят метеор или НЛО (ВИДЕО) / снимка: screenshot/Youtube

Жителите на райони в Якутия са наблюдавали ярък взрив, придружен с гръм, в небето в ранното утро на 5 март. Служители и специалисти от различни руски служби опитват да изяснят произхода на взрива. Местните жители активно обсъждат явлението, съобщи Интерфакс.

Ярката светлина е записана от охранителните камери на образователно учреждение във Вилюйски район, съобщава агенцията.

Пресслужбата на местното министерство на опазване на природата и отправило запитване във Федералната космическа агенция на Русия, както и във Войските за въздушно-космическа отбрана, пише БГНЕС.

Пред местните власти от "Роскосмос" са заявили, че на 5 март не са осъществявани изстрелвания на космически апарати от космодрумите Байконур и Плесецк.

В същото време в социалните мрежи жителите на региона обсъждат активно темата. Хората предполагат, че взривът и последвалият гръм може да са предизвикани от метеор или от части от неизвестен засега летателен апарат.

Якутия (официално Република Саха (Якутия) е разположена в североизточната част на Сибир и е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Част е от Далекоизточния федерален окръг.