Разработват лек за диабет тип 1, слагащ край на всекидневните инжекции
Разработват лек за диабет тип 1, слагащ край на всекидневните инжекции / Thinkstock/Getty Images

Учени са доказали, че са в състояние да спрат диабет тип 1 за шест месеца при опитни животни, което би се равнявало на няколко години при хора, пише The Telegraph.

През 2014 година изследователи от Харвардския университет изобретиха метод за отглеждане на големи количества произвеждащи инсулин клетки. Сега екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е доказал, че имплантирането на клетките в мишки може напълно да възстанови инсулиновата функция за дълъг период от време.

Постижения в медицината през 2015-а

Пробивът би могъл да предвещае края на всекидневните инжекции за страдащите от диабет тип 1. Вместо това пациентите ще се нуждаят от трансфузия на модифицирани клетки на всеки няколко години. Изследователите посочват, че очакват провеждането на опити върху хора до няколко години.

"Смятаме, че разполагаме с потенциала да осигурим инсулинова независимост за пациентите, страдащи от болестта", изтъква д-р Даниел Андерсън от MIT.

Кръвен тест ще открива диабет години преди проявата на болестта

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което панкреасът не произвежда инсулин - хормонът, който регулира нивата на глюкоза в кръвта. Увеличеното количеството на глюкоза в кръвта може сериозно да увреди органите. За да оцелеят, хората с диабет тип 1 тестват нивата на кръвната захар периодично всеки ден и се нуждаят от многократно инжектиране на инсулин.

Яйцата намаляват риска от диабет тип 2

Екипът от Харвард е използвал ембрионални стволови клетки, за да създаде произвеждащи инсулин човешки клетки. Имплантирани в мишки, клетките веднага започват да произвеждат инсулин в отговор на нивата на глюкоза в кръвта и поддържат тези нива в нормални граници в продължение на 174 дни. Изследването е проведено от екипи от Харвард, MIT, Илинойския университет, Детската болница в Бостън и Масачузетския университет.

Резултатите са публикувани в журнала Nature Medicine.

Източник: Фокус