Яйцата намаляват риска от диабет тип 2
Яйцата намаляват риска от диабет тип 2 / Thinkstock/Getty Images

Финландски учени установиха, че яйцата намаляват риска от диабет тип 2 въпреки високото си съдържание на холестерол, съобщи Сайънс дейли.

Резултатите от изследване, продължило повече от 20 години, показаха, че мъжете, които ядат по около четири яйца седмично са с 37 процента по-нисък риск от диабет тип 2 от ядящите по едно яйце седмично. Тази зависимост се запазва дори след като са взети пред вид фактори като физическа активност, тегло, тютюнопушене, консумация на плодове и зеленчуци. Повече от четири яйца седмично не носят значима допълнителна полза.

Учените от университета на Източна Финландия са проследили 2332-ма мъже на възраст от 42 до 60 години. Те са анализирали хранителните им навици, когато започнало изследването през 1984 -1989 г. След 19 години 432-а от тях имали диабет тип 2. Случаите на диабет все повече се увеличават. Известно е , че болестта зависи от начина на живот и хранене. Според някои специалисти храните с високо съдържание на холестерол нарушават глюкозния метаболизъм и са рискови за диабет тип 2. Има изследвания обаче, които показват, че яйцата подобряват глюкозния баланс.

Възможно обяснение за полезния ефект на яйцата за предотвратяване на диабет тип 2 е, че освен холестерол те съдържат много полезни съставки, които може да въздействат върху метаболизма на глюкозата и слабото възпаление и така да намаляват риска от диабет тип 2. Финландските учени изтъкват, че общият ефект от храните не трябва да се оценява само на базата на отделна тяхна съставка, например холестерола.

Източник: БТА