Япония ни дари правата за сайт с информация за музеите у нас
Япония ни дари правата за сайт с информация за музеите у нас / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Японската агенция за международно сътрудничество ДЖАЙКА дари на Министерството на културата правата за използване, управление и разработване на сайта ВОМВ, съдържащ подробна информация за музеите в България, който ще се използва за туристически пътеводител на чуждите туристи у нас.

Министърът на културата Стефан Димитров и Такеши Комори – постоянен представител на японската агенция у нас, подписаха сертификат за дарение. На церемонията присъства и посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда.

Дареният сайт ще бъде качен на сървъра на Министерството на културата и ще бъде включен към неговата страница. Сайтът ще съдържа полезна информация за музеите в българските градове на български, японски и английски език. Тази информация периодично ще се обновява, информира БТА.

Проф. Данаилов отбеляза, че с даряването на правата на този сайт информацията за българските музеи ще се популяризира в света чрез интернет и ще се използва от чуждите туристи, сред тях и от японските, както и от българските граждани.

Министър Стефан Данаилов благодари за помощта на японските доброволци, които през последните 15 години са помагали на българските музеи. Благодарение на това сътрудничество регионалните музеи в Ямбол, Стара Загора, Разград и Пловдив получиха софтуер за регистрация на музейните ценности, посочи той. Данаилов награди със специален плакет на министерството с юбилейна монета за 100-годишнината от Независимостта на България гостите от Япония.