Президентът на Туркменистан: Не на компютърната неграмотност в държавното ръководство
Президентът на Туркменистан: Не на компютърната неграмотност в държавното ръководство / www.sxc.hu

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обяви борба срещу компютърната неграмотност в ръководството на републиката, предаде ИТАР-ТАСС.

Необходимо е да се организира компютърно обучение срещу заплащане за високопоставените служители в Туркменистан, заяви държавният глава на заседание на кабинета в понеделник.

Ръководителите, които не успеят да положат изпит по компютърна грамотност, ще трябва да преминат на друга работа, посочи Бердимухамедов. "Изискването естествено е строго, но без това днес е трудно да управляваме икономиката, да постигаме високи резултати в развитието на страната", добави той.

Президентът предложи курсове за компютърна грамотност и съответно държавни изпити във всички училища и висши учебни заведения на Туркменистан, включително в Академията за държавна служба. Той отбеляза, че държавата вече оборудва учебните заведения с модерни компютърни класове, и възложи на правителството да проучи възможностите първокласниците да получават "заедно с учебниците безплатни персонални компютри".

Всеки министър, заместниците му, ръководителите на администрации от различни равнища, редакторите в медии и други хора на ръководни постове трябва да имат добри умения за работа с компютър и да носят лаптопите си на всички заседания и съвещания, подчерта Бердимухамедов.

Президентът обясни, че е решил в най-скоро време в Туркменистан да бъде създадено "електронно правителство", което значително ще намали според него "хартиения документооборот", ще увеличи скоростта на преминаване на информацията, ще намали времето за вземане на решения и ще съдейства Туркменистан "да се отърве от ненужното разтакаване" в администрацията.