Преносим уред преценява дали ябълките са узрели
Преносим уред преценява дали ябълките са узрели / ThinkStock/Getty Images

Съществуват много уреди, които преценяват зрелостта на плодове и зеленчуци, съобщи сп. "Сианс е авнир". Повечето от тези апарати обаче не са надеждни. Нов подобен уред, разработен от американски учени, е далеч по-прецизен.

Става въпрос за спектрометър, който тежи едва 48 грама и функционира с апликация за смартфон посредством безжична връзка. Функционирането му е базирано върху оптична спектроскопия - технология, която позволява свойствата на даден предмет да бъдат изследвани в зависимост от взаимодействията му със светлината.

Ябълката - символ на здраве, любов, изкушение и грях (ВИДЕО)

Оптична спектроскопия често е използвана, за да се направи преценка на хранителни продукти и лекарства. Все пак повечето спектрометри са с големи размери и са скъпи.

Миниатюрният апарат, приспособен специално за преценка на зрелостта на плодове, е създаден от учени от Масачузетския технологичен институт.

Защо точно ябълката е забранения плод и има ли нещо общо с iPhone-а?

Уредчето измерва ултравиолетовата флуоресцентност на хлорофила в ципата на плодовете. Извършени са тестове с три сорта ябълки и резултатите са удовлетворителни.

Авторите на изследването отбелязват, че подобни оптични тестове могат да помогнат на земеделците да определят оптималното време за събиране на реколтата.

Източник: БТА