Комисията за финансов надзор презентира сайт за потребителите на небанкови услуги
Комисията за финансов надзор презентира сайт за потребителите на небанкови услуги / netinfo
Комисията за финансов надзор презентира сайт за потребителите на небанкови услуги
62668
Комисията за финансов надзор презентира сайт за потребителите на небанкови услуги
  • Комисията за финансов надзор презентира сайт за потребителите на небанкови услуги

Сайт за потребителите на небанкови услуги беше представен от Комисията за финансов надзор. Сайтът е част от дейността по световна инициатива, към която комисията се включва и цели повишаване на финансовата грамотност на потребителите, обясни Антония Гинева, член на Комисията за финансов надзор. Уебстраницата е насочена както към широката публика, така и към хора с икономическо образование и професии, свързани с финанси, обясни още тя.

На страницата tvoitefinansi.bg са качени както основните потребителски права и наръчник за потребителя, така и тестове за финансова грамотност и финансов речник, обяви Антония Гинева. По думите и на сайта могат да се подават и жалби и оплаквания, както и да се потърси мнението на финансови експерти.

„Едно място, където човек може да научи повече, може да провери колко знае. Най-вече потребителските права са акцент. Поради тази причина сме разработили Наръчник на потребителя с основните права, със съвети какво да правим при проблем със застраховка, инвестиция или пенсионно-осигурителен продукт”, обясни още Гинева. 

Тя заяви, че ниската образованост за правата на потребителските групи както в България, така и в световен мащаб е основен пропуск за икономиката. „Тъй като надзорът класически се грижи за това участниците на финансовия пазар да разкриват достатъчно информация, но какво потребителите на тази информация е всъщност истински важното за защита на техните права и интереси”, допълни Гинева.

На сайта tvoitefinansi.bg има информация както за правата на потребителя, и за пенсионната система, застраховане и застрахователни продукти, капиталов пазар и сделки с ценни книжа.