Кой е най-опасният вулкан в света?
Кой е най-опасният вулкан в света? / снимка: БГНЕС, архив

Вулканолози определиха кой е най-опасният вулкан на света - този, разположен на японския остров Иво Джима, пише в. "Дейли мирър".

При изригването си той може да предизвика смъртоносно цунами с височина на вълната 25 метра. Тя може да залее крайбрежните райони на Южна Япония и на Китай, включително пристанищата на Шанхай и Хонконг.

Списъкът на десетте най-опасни вулкани в света беше изготвен от учени от университета в Манчестър. Димящите планини имат реален шанс да изригнат в следващите 100 години и да причинят смъртта на над 1 милион души.

Откриха най-дългата верига от вулкани в света

А какво е положението в Европа. Преди 2000 години вулканът Везувий край Неапол погреба под пепелта си град Помпей. Сега, отново край Неапол, дебне супервулканът Флегрейските полета.Той е по-близо от Везувий до града с население от 4,4 милиона души.

Учените от Манчестър отбелязват, че през последните 200 години не е имало особено катастрофално изригване, като изключим това на вулкана Тамбора в Индонезия през 1815 година, когато бе регистрирана и "годината без лято".

В Япония ще следят активността на вулканите с дронове

Сега съществува 30-процентов риск подобна катастрофа да се състои още през този век. И главен виновник за това може да стане димящата планина на остров Иво Джима. Сега вулканът е с 20 метра по-висок, отколкото е бил през 1945 година. Неговата камера с магма непрекъснато расте. Изригването на Кувае, вулкан с подобни размери на остров Вануату, предизвика цунами с височина 30 метра в Нова Зеландия през 1458 година и доведе до залязване на много култури в Полинезия.

Какво отприщва супервулкани

Вторият най-опасен вулкан света Апойеке се намира в Никарагуа и е разположен в близост до столицата Манагуа с два милиона жители. Той изригва катастрофално на всеки 2000 години, а последната му проява е била точно преди 2 хилядолетия. Други опасни кратери има също в Индонезия, Филипините, Мексико и Камерун.

Източник: БТА