Китай изстреля пилотирания космически кораб Шънчжоу-7
Китай изстреля пилотирания космически кораб Шънчжоу-7 / снимкa: БГНЕС

Китай изведе успешно в космоса третия си пилотиран космически кораб "Шънчжоу-7", съобщиха световните информационни агенции. Като част от мисията е предвидено първото излизане на китайски космонавт (тайконавт) в открития космос.

Космическият кораб "Шънчжоу-7" беше изстрелян от космическа база в пустинята Гансу и изведен на орбита на височина 373 км. Началото на тази космическа мисия, която несъмнено е много престижна за Китай един месец след успешно проведените в страната Олимпийски игри, бе приветствано от китайския президент Ху Цзинтао.

Изстрелването на "Шънчжоу-7" е изключителен успех, заяви Ху Цзинтао в предаване на живо по китайската национална телевизия. Обръщайки се към тайконавтите, той допълни - "Вие ще приключите окончателно тази славна мисия. Родината и китайският народ очакват триумфалното ви завръщане", предаде Асошиейтед прес.

Планирано е полковник Чжай Чжъган от китайските ВВС да стане първият тайконавт, излязъл в открития космос. Излизането трябва да бъде осъществено в петък или събота и ще продължи тридесетина минути. Ако бъде успешна, мисията ще доближи Китай до поставената цел - да разполага с малък орбитален модул в космоса, а по-късно и с космическа станция. Зад всичко това стои амбицията страната да изпрати свой космонавт на Луната.

Полетът на "Шънчжоу-7" трябва да продължи 68 часа, а завръщането на Земята е планирано за неделя във Вътрешна Монголия.

Няколко часа преди изстрелването на "Шънчжоу-7" президентът Ху Цзинтао посети базата в Цзюцюан в северозападната част на страната, за да пожелае "На добър път" на тайконавтите, които извършват първия си космически полет и се подготвят за него над 10 години. За китайските космически технологии това ще бъде голяма крачка напред, заяви Цзинтао.