Google си спомня за първата жена с Нобелова награда за литература
Google си спомня за първата жена с Нобелова награда за литература / screenshot/google

Google промени логото си в чест на шведската писателка Селма Лагерльоф. Днес се навършват 155 години от нейното рождение.

През 1909 г. Лагерльоф се превръща в първата жена, която печели престижната Нобелова награда за литература. Тя е най-известна със своето произведение „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция”. Ликът й е поставен и върху банкнотата от 20 крони в скандинавска държава.

Лагерльоф е родена през 1858 г. в град Суне, Южна Швеция, и само на три години се разболява от коварната болест детски паралич. Пораженията от болестта я принуждават да куца на края на живота си, но това не я спира да развие по най-добър начин своя литературен талант.

В детството си няма допир до много други деца на нейната възраст, което насочва вниманието и към красотата на вълшебните приказки и легенди. Мотив, който е силно застъпен във всички произведения, които Лагерльоф създава и се превръща в отличителна черта на нейното творчество.

Няколко години след като получава Нобеловата награда за литература тя става член на Шведската академия на науките и полага много усилия, за да спаси германските интелектуалци от нацистите по време на Втората световна война.

Лагерльоф умира след сърдечен удар на 16 март 1940 г., влагайки последните си сили в опита да спаси своите сънародници във Финландия от ужасите на войната. Именно заради това тя дарява своя нобелов медал за набиране на средства за оказване на помощ на местното население в страната си.