Анонимните атакуват израелски сайтове заради войната с Газа
Анонимните атакуват израелски сайтове заради войната с Газа / снимка: sxc.hu

След избухването на конфликта между Израел и Газа бяха направени милиони координирани опити за блокиране на израелски интернет сайтове, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министъра на финансите на Израел Ювал Щайниц. Защитата само на един от сайтовете била пробита, но интервенцията била преодоляна за броени минути.

Хакерската група "Анонимните" заедно с други недоволни от политиката на Израел направили общо 60 милиона опита за незаконно проникване в израелски сайтове. За да се справи с тази заплаха, правителството "работи в извънреден режим", заяви Щайниц.

"Анонимните", които сами се наричат "хактивисти", са начело на интернет кампания срещу Израел, като разпространяват съобщения за пресата и видеоматериали, в които се осъжда "безумната атака" срещу Газа. Хакерските нападения започнаха веднага след като Израел предприе въздушната операция срещу обекти на територията на Газа в отговор на ракетния обстрел от позиции на територията на палестинския анклав.

Към "Анонимните" се присъединиха и други хакери, които обявиха "сезон за свободен лов" в израелското кибепространство, посочва АП. Една от хакерските групи, нарекла се Пакистанска кибернетична армия, пое отговорност за проникване в поне двайсет сайта с израелска регистрация, в това число и сайт, собственост на Кока-Кола, предава БТА.

"Няма да спрем, докато те не престанат да убиват хора", заявил по телефона за АП един от членовете на Пакистанската кибернетична армия, който отказал да се представи.

Повечето от атаките се свеждат до блокиране на достъпа до сайтове чрез претоварване с интернет трафик. Някои от тези атаки, според фирма, специализирана в сферата на кибернетичната сигурност, били много добре координирани. Според АП обаче този тип хакерски атаки рядко успяват да нанесат сериозни поражения.

Сред целите на хакерските атаки са сайтове на израелската армия, офисът на премиера, банки, кметството на Тел Авив, авиолинии, инфраструктурни и корпоративни обекти. Засега интензивността на атаките е по-ниска в сравнение с кампанията срещу няколко американски банки преди два месеца, посочва АП.