/ БГНЕС
За хуманитарна катастрофа в Херсон алармират жителите на превзетия град. Там от сутринта се водят улични боеве между армиите на Русия и Украйна. Има и обстрелвани жилищни квартали твърди общинския съветник Юрий Стелмашенко в пост във Фейсбук.

Обстрел в Харков и Херсон: Зеленски иска светът да признае Русия за терористична държава

"Тук е истинска хуманитарна катастрофа. В града има пожари, на които не може да се реагира, тъй като придвижването е невъзможно заради постоянната стрелба. Хората седят без ток и светлина, защото екипите на енергото също не могат да излязат. Имаме и случаи на грабежи и мародерства от страна на руснаците. Но най-впечатляващото от всичко е, че дори не можем да съберем труповете. Не мога да намеря думи, за да опише действителното състояние на нещата в Херсон", пише общинският съветник.
"Градът е напълно обграден от руските военни. Днес те започнаха да стрелят срещу цивилни, бомбардираха училища и детски градини, подпалват къщи", съобщи и Галина Ляшевская, също общински съветник в Херсон. По думите й руснаците не заплашват да застрелят спасителните екипи, които се опитват да си свършат работата.



Ракетна атака по телевизионната кула в Киев (ВИДЕО)

Юрий Стелмашенко призова да бъде отворен "зелен коридор" и възможност да се организират приоритетни дейности като гасене на пожарите и помощ на хората.