Жертви и разрушения след мощно земетресение с магнитуд 8.8 край Чили
Жертви и разрушения след мощно земетресение с магнитуд 8.8 край Чили / снимки: Reuters, www.emsc-csem.org
Жертви и разрушения след мощно земетресение с магнитуд 8.8 край Чили
26500
Жертви и разрушения след мощно земетресение с магнитуд 8.8 край Чили
Говорителят на МВнР Весела Чернева
  • Жертви и разрушения след мощно земетресение с магнитуд 8.8 край Чили
  • Говорителят на МВнР Весела Чернева

Стотици загинаха при катастрофално земетресение с магнитуд 8,8 по Рихтер край бреговете на Чили, едно от най-силните в историята на човечеството. По неокончателни данни на спасителните служби жертвите са близо 150. Броят на ранените не се съобщава от официалните власти. Нанесените материални щети са огромни. Мощният трус беше последван от цунами, което предстои да удари и бреговете на много държави, разположени край Тихия океан. Застрашени са Хавайските острови, Еквадор, Панама, Никарагуа, Австралия, Мексико, Индонезия, Русия, Япония, Тайван, Китай.

Мощното земетресение е усетено на огромна територия, по целия южноамерикански континент. Учените съобщиха, че то е между 700 и 1000 пъти по-силно от това, разрушило столицата на Хаити Порто-о-Пренс през януари и предизвикало смъртта на над 200 000 души. Как се изчислява това: земетресение със сила от 8 степен по Рихтер е 32 пъти по-силно от това от 7 степен. Земетресение със сила от 9 степен е 32 Х 32 пъти по-силно от това от 7 степен. Следователно чилийското земетресение е около 1000 пъти по-силно от това, което удари Хаити.

Епицентърът на земетресението, усетено в 6:53 по Гринуич, е на 90 км. североизточно от втория по големина град в Чили Консепсион. Именно там трусът е почувстван най-силно. В Консепсион живеят около 200 000 души, градът се намира в централната част на страната.

Засегната от земетресението е и столицата Сантяго, където десетки сгради се срутиха. Международното летище беше затворено, всички полети от и към града са отменени до второ нареждане. Прекъснати са телефонни линии и електроразпределителни мрежи. Тежки поражения са нанесени в южните градове Темуко и Курико. Вълна цунами нанесе сериозни поражения на южния остров Хуан Фернандес, според чилийски радиостанции. Заради затруднените комуникации все още е невъзможно да се каже от кои град са най-много жертви на земетресението и къде са най-големите разрушения.

Преживели ужаса на 8,8 по Рихтер разказват, че трусът е продължил между 10 и 30 секунди. След него са регистрирани и вторични - най-силният, от които с магнитуд 6,9 по Рихтер, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център. "Ръцете ми трепереха. Не можех да отворя вратата, а се опитвах да спася сина си, който спеше. Ръцете ми не можеха да го достигнат, всичко се тресеше така силно. Реших, че идва края на света. Беше ужасно", споделя уплашена жена. Мъж, преживял шока, допълва: "Успях да изляза от вкъщи, макар и по пижама, защото в един момент всичко започна да пада - лампите, шкафовете, телевизора. Всичко падаше".

Няма информация за загинали или пострадали българи след земетресението, съобщиха за Дарик от Министерство на външните работи. Говорителят на ведомството Весела Чернева уточни, че в страната живеят между 120 и 130 наши сънародници. Посолството ни в Сантяго се опитва да установи връзка с една българка, за която се знае, че се намира в близост до епицентъра на труса, но до момента контакт с нея все още няма. "Разговаряхме с екипа на посолството, с посланик Йотов. Екипът е добре, сградата на посолството не е пострадала. Колегите разказаха, че няма големи разрушения в Сантяго. В цялата област Сантяго жертвите са две", разказа Чернева.

В този район на Чили и в миналото са ставали катастрофални земетресения. Според данни от енциклопедията "Уикипедия" най-силното земетресение, измерено откакто се пряват сеизмични наблюдения, също е регистрирано край брега на Чили през 1960 година. То е наричано Голямото чилийско земетресение.

Голямото чилийско земетресение е земетресението с най-голям магнитуд - 9,5 по Рихтер. То става в 19:11 ч по Гринуич (рано след обяд местно време) на 22 май 1960, като епицентърът му е при град Валдивия в Чили, на 700 км южно от столицата Сантяго. Предшествано е от поредица земетресения от предходния ден, достигащи магнитуд 8.

Въпреки рекордната сила на земетресението, по-голямата част от жертвите и разрушенията са предизвикани от последвалото го цунами с вълни, достигащи височина 25 m. Повечето щети са в южната част на Чили, като загиват около 3 000 души. Последвалото земетресението цунами опустошава и крайбрежието на Япония и Хавайските острови в другия край на Тихия океан.