Пакистан Исламабад
Пакистан Исламабад / БГНЕС
Около хиляда жени преминаха в шествие в Исламабад с искане да се спазват правата им в силно патриархалното пакистанско общество, предаде Франс прес. На места те бяха замервани с камъни и пръти.

Едновременно с това друго шествие събра забулени пакистански жени, които настояваха за свобода да живеят по законите на шериата.

Грета Тунберг: Жените имат нужда от равенство, не от поздравления

Редките демонстрации в подкрепа на правата на жените обикновено се се посрещат добре в доминираното от мъжете общество, където жените биват застрелвани, убивани с нож, удушавани, умъртвявани с камъни или изгаряни по обвинения, че са "омърсили" честта на семейството им.
 


В Исламабад консервативно настроени активисти хвърляха камъни и пръти по демонстриращите, някои от които пострадаха, а други бяха принудени да се скрият докато се намеси полицията.

Шествието приключи в един парк, точно срещу антифеминисткия марш. Едните и другите бяха разделени само от леко преграждение и полицейски кордон.

"Жените в Пакистан все още се смятат за собственост на мъжете", сподели една от участничките пред АФП.

Демонстрации с искане на повече права за жените се състояха и в други градове в Пакистан. Хиляда жени се събраха в Карачи, а неколкостотин в Лахор поискаха свобода. В съседен Афганистан едва шепа жени излязоха на улицата, за да демонстрират, отбелязва АФП.
БТА