смартофон телефон СМС
смартофон телефон СМС / / iStock/Getty Images
Смартфоните на десетки израелски войници са били хакнали от бойната група „Хамас“, използвайки фалшиви снимки на млади жени, търсещи внимание, твърди израелската армия. Говорител на израелската армия заяви, че на войниците били изпращани фалшиви снимки на млади жени и бойците били примамвани да изтеглят приложение, без да знаят, че това може да даде достъп до техните телефони.

Той каза, че няма "съществено нарушение на информацията" преди измамата да бъде парирана. „Хамас“, което контролира Газа, и Израел се разглеждат като смъртни врагове.
Това е третият подобен опит на „Хамас“ през последните години да проникне в телефоните на израелските войници, но беше най-сложният досега според подполковник Джонатан Конрикус.

САЩ спират секретната програма за дронове с Турция

"Виждаме, че те, разбира се, учат и надграждат играта си", каза той. Подполковникът каза, че хакерите са се маскирали като млади жени с несъвършен иврит, твърдейки, че са имигранти или имат зрителни или слухови увреждания, за да изглеждат убедителни. След като установят приятелства, "жените" ще изпращат връзки, които според тях ще им позволят да обменят снимки, но в действителност по този начин карат войниците да изтеглят злонамерен софтуер - програми, които могат да атакуват смартфони или компютърни устройства.

След като връзката се отвори, програмата инсталира вирус, който ще даде на хакера достъп до данните на телефона, включително местоположение, снимки и контакти. Той може също така да управлява дистанционно телефона, като го използва за правене на снимки и записи без знанието на собственика. Конрикус каза, че израелската армия разкрила заговора преди няколко месеца, но го оставил под наблюдение, докато не му сложат край. ИДФ преди това предупреди войниците за необходимостта от бдителност при използване на смартфони и издаде насоки, за да се опита да предотврати опитите за хакване.
БГНЕС