/ iStock/Getty Images
САЩ спират секретната програма за сътрудничество в областта на военното разузнаване с Турция, която от години помага на Анкара да идентифицира терористи на Кюрдската работническа партия (ПКК), са заявили четирима американски служители пред Ройтерс.

Решението за безсрочно прекратяване на програмата, за което не е било съобщено по-рано, е взето в отговор на трансграничната военна операция на Турция в Сирия през октомври миналата година.

САЩ забраняват използването на китайски дронове в страната

Източниците, пожелали анонимност поради чувствителността на въпроса, са заявили, че в края на миналата година САЩ са спрели да изпълняват летателни операции за събиране на разузнавателна информация за ПКК, която е третирана като терористична организация и от Турция, и от Съединените щати.
 


Досега американските военни са изпълнявали тези мисии с помощта на невъоръжени дронове, за които се твърди, че са излитали от военната база Инцирлик в Турция, където американските военни имат значително присъствие.

Програмата се осъществява от 2007 г., като дроновете се използват за наблюдение на планинската територия в Северен Ирак близо до турската граница. От Пентагона са отказали да коментират конкретната програма с аргумента, че не предоставят информация по оперативни въпроси.

Израел ще тества нов лазер, който прехваща дронове и ракети мигновено

От турска страна неофициално е потвърдено, че програмата е спряна.

Това ще затрудни и оскъпи кампаниите на Турция срещу ПКК, смятат запознати, въпреки че през последните години Анкара показва добро ниво в технологиите за дронове.

От създаването на секретната програма за сътрудничество в областта на разузнаването на САЩ, турската страна е инвестира стотици милиони долари за усъвършенстване на собствените си отбранителни способности и значително е намалила зависимостта си от американските и израелските дронове, които често използва от края на 90-те години.

Армията ще купува дронове, МО покани 24 фирми в конкурса

Турската частна компания „Baykar Defense” от 2000 г. насам работи върху създаването на първия флот от дронове в Турция. Разработените от нея въоръжени и невъоръжени дронове биват продавани на турската армия, както и на Украйна и Катар.

От юли 2019 г. общо 86 дронове „Bayraktar” се използват от силите за сигурност на Турция.

Според експерти, този напредък е осигурил на Анкара по-голяма гъвкавост и свобода в нейните оперативни способности и е намалило зависимостта на Турция от нейните съюзници и главно от САЩ, пише вестник „Сабах”. 
БГНЕС