/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски отново призова западните съюзници да разрешат на Киев да нанася удари по военни цели дълбоко в Русия, особено по военновъздушни бази, след смъртоносната атака в Харков.

„Единствено системното решение дава възможност да се противопоставим на този терор: дългосрочното решение за унищожаване на руската военна авиация там, където тя е базирана“, заяви Зеленски в ежедневното си обръщение.

„Очакваме съответните решения, идващи най-вече от Съединените щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия“.

По-рано на 15 септември управляема руска бомба удари жилищна сграда в Харков, последното от поредицата нападения срещу североизточния град, като предизвика пожар, който пожарникарите потушиха.

Спасителите извадиха от развалините трупа на възрастна жена, съобщи кметът на Харков Игор Терехов в Telegram, като добави, че 42 души са ранени.

В речта си Зеленски заяви, че в неделя Русия е нанесла удари с управляеми бомби и по Сумска и Донецка област.

Той заяви, че руската армия извършва „поне 100 такива въздушни атаки“ дневно.

Именно за да предотврати подобни атаки, Украйна иска разрешение за нанасяне на удари по военни цели дълбоко в Русия от западните съюзници, които все още се колебаят от страх от ескалация.

На 15 септември руски обстрел уби един човек в източния украински град Покровск, съобщиха местните власти, тъй като войските на Москва се приближиха до ключовия логистичен център.

Повече от 20 000 души - почти половината от населението - са избягали от града от август насам, а руските удари през последните две седмици са прекъснали водоснабдяването и електроснабдяването на много от останалите жители.

„Около 11:00 ч. (08:00 ч. по Гринуич) врагът обстрелва западната част на града... За съжаление, един човек загина“, съобщи военната администрация на Покровск в Telegram.

Според местната администрация Русия напредва към Покровск от месеци, като е достигнала на 10 км. от източните му покрайнини.

Градът е разположен на кръстовището на железопътни и шосейни маршрути, които снабдяват украинските войски и градове по източната фронтова линия, и отдавна е мишена за армията на Москва.

Руските удари повредиха два надлеза в града по-рано тази седмица, включително този, който свързваше Покровск със съседния град Мирноград, съобщават местни медии.

Други източни градове като Бахмут и Мариупол претърпяха масирани бомбардировки, преди да паднат под ударите на руските сили. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС