/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руският му колега Владимир Путин е единственият представител на Русия, с когото би се срещнал, за да обсъди как да бъде сложен край на войната, предаде Ройтерс.

"Президентът на Руската федерация решава всичко", каза лаконично Зеленски на събитие по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Той подчерта, че без Путин "не може да бъде взето" решение за слагане на край на войната.

Организирането на каквито и да било преговори обаче стана по-трудно заради престъпленията, извършени от руски войници в окупирани украински територии, каза в същото време Зеленски, който говори снощи чрез видеоконферентна връзка.

Украйна удължи военното положение, Русия настъпва в Луганск

Русия отрича да взима на прицел цивилни по време на своята т. нар. "специална военна операция" за намаляване на военния капацитет на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Зеленски призна, че украинците плащат огромна човешка цена за войната. Нашите въоръжени сили постигат победи, особено край Харков, но "ситуацията остава най-кървава в Донбас, където губим твърде много хора", посочи президентът на Украйна.

Той отбеляза, че връщането със сила на Крим - украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. - би струвало живота на стотици хиляди хора.

Украйна е готова за размяна на пленници с Русия "дори утре", каза Зеленски. Украинският президент призова съюзниците на страната си да окажат натиск върху Москва.
 
БТА