В обръщение към сънародниците си по случай Великден украинският президент Володимир Зеленски ги окуражи да продължат да вярват в победата над Русия.

"Войната не можа да ни заличи - нас, нашите ценности, нашите традиции и празници", заяви в публикуван днес видеоклип Зеленски, цитиран от ДПА.

"Днес празнуваме възкръсването на Христос. Главният символ е победата: победата на доброто, победата на истината, победата на живота. Празнуваме Великден с непоколебима вяра в необратимостта на тези победи", каза той.

По случай Великден: „Вагнер” освободи над 100 украински военнопленници

Президентът отбеляза, че преди една година, непосредствено след нахлуването на Русия, украинците са се молели за оцеляването на Украйна. Оттогава обаче те изтласкаха руснаците от столицата Киев и други райони, въпреки че ожесточените сражения в източната част на страната продължават, подчерта той.

"Днес се молим Украйна да победи. Изминахме дълъг път. Може би най-трудното изпитание все още е пред нас. Ние ще го преодолеем. И заедно ще посрещнем своята зора", продължи Зеленски.

Имайки предвид областите, окупирани от Русия, той каза: "Слънцето ще грее на юг, слънцето ще грее на изток, слънцето ще грее в Крим. Яркожълтото слънце в мирното синьо небе - то ще бъде светлината на справедливостта".

На този фон обаче бе съобщено, че въпреки празника боевете в Украйна продължават и днес. При руски обстрел в южната Николаевска област тази нощ са загинали двама тийнейджъри, предаде ДПА, като се позова на военния губернатор на областта Виталий Ким.

Русия твърди, че „Вагнер” са превзели още два района в Бахмут


Ръководителят на военната администрация в Запорожка област Юрий Малашко също съобщи за "масирана атака" от руска страна. Повредена е била църква, така че се наложило службата там да бъде отменена. "Няма нищо свято, дори в нощта на Възкресение Христово", отбеляза Малашко.

Междувременно в източния град Славянск, където в петък ракета порази жилищен район, спасителните работи продължават. Според местни източници под развалините има още хора. По най-нови данни при нападението са загинали 11 цивилни, сред които и малко дете, а над 20 души са били ранени.
Десислава Иванова/БТА