Руска частна военна компания "Вагнер" е върнала най-малко 100 украински военнопленници на украинските сили по случай православния Великден, показва видеоклип, разпространен днес от основателя на компанията Евгений Пригожин.

"Подгответе всички, нахранете ги и им дайте вода, прегледайте ранените", казва Пригожин в клипа, публикуван в Telegram от пресслужбата му. После на кадрите се вижда група украински пленници, на които се казва, че ще бъдат върнати на украинските сили, за да отбележат православния Великден, посочва Ройтерс.

"Надявам се, че няма да попаднете отново в ръцете ни", обръща се към тях въоръжен войник от "Вагнер", преди да им бъде наредено да се качат в камион, като някои от тях товарят пакети с бутилки вода.

Русия твърди, че „Вагнер” са превзели още два района в Бахмут


Над 100 мъже, някои от които куцат, а други са в носилки, носени от техни другари, бяха показани да вървят в редица по кален път, докато мъж, качен върху танк, държи бяло знаме.

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак - съобщи, че 130 украински военнопленници са освободени и са се върнали у дома при "голяма великденска размяна". Не е ясно колко руснаци са били освободени при нея.

Руската ЧВК "Вагнер" постепенно изтласква украинските сили от Бахмут в Източна Украйна. Сега те твърдят, че под техен контрол е по-голямата част от града, въпреки че Украйна многократно е оспорвала твърденията им.

ЕС санкционира частната армия „Вагнер”

Пригожин беше показан да поздравява бежанци в града, включително момче на име Владимир, преди те да бъдат евакуирани. Хората изглежда са спели в тясно мазе. Шефът на "Вагнер" раздаде на децата шоколади.
Десислава Иванова/БТА