/ БГНЕС
Новият украински президент Володимир Зеленски поиска от ЕС да увеличи натиска си над Русия, за да се сложи край на войната в Източна Украйна. Той изтъкна страданията на децата, които стават жертви на конфликта, отбеляза Франс прес.

41-годишният бивш комедиен актьор и новак в политиката избра Брюксел, седалище на ЕС и НАТО, за първата си официална визита. Там Зеленски се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Путин, Меркел и Макрон обсъдиха темата за Украйна в телефонен разговор


"Не спирам да мисля за стотиците деца, застреляни от възрастни в Източна Украйна", написа Зеленски в страницата си във Фейсбук.

"Днес по повод Международния ден за защита на децата жертви на агресия припомням тези ужасни числа на нашите европейски приятели и призовавам Русия да сложи край на войната, за да се спасят животи, особено детски", заяви той.

Владимир Зеленски встъпи в длъжност

"Призивите обаче не са достатъчни. Ето защо разговорите ми с европейски лидери ще започнат с въпроса: как заедно да окажем натиск на агресора? Как да го накараме да приеме мира? Сигурен съм, че заедно ще намерим решение. Може би не днес, но непременно ще намерим. Длъжни сме да намерим в името на децата", заключи украинският президент.

По данни на ООН 147 деца - 98 момчета и 49 момичета са убити в Донбас от началото на войната, а 363 са ранени. Близо 200 000 деца са разселени.
БТА