/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че лидерите на няколко държави от Европейския съюз са изразили готовност да предоставят военни самолети на страната му, за да й помогнат да отблъсне руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Европа ще бъде с нас до победата ни", обяви Зеленски на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, след края на заседание в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Малко по-рано Андрий Ермак, ръководителят на администрацията на украинския президент, каза, че въпросът за доставките на "оръжия с голям обсег и изтребители за Украйна е решен". Подробности ще бъдат дадени по-нататък, добави той в "Телеграм".

Впоследствие Ермак редактира своята публикация, като написа, че въпросът за доставките на "оръжия с голям обсег и изтребители за Украйна може да бъде решен".

Украйна постига "впечатляващ напредък" по пътя на европейската интеграция, каза на пресконференцията Урсула фон дер Лайен. В същото време тя добави, че няма "строг график" за присъединяване на бившата съветска република към ЕС.

Необходимо е Европейският съюз да продължи да оказва максимална подкрепа на Украйна, заяви Шарл Мишел.
Николай Станоев/БТА