Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира обявената от САЩ нова военна помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна в размер на над 2 млрд. долара

"Важно е да не забравяме какво каза Владимир Путин във Волгоградов", каза многозначително Песков пред РИА Новости.

"Имаме средствата да отговорим и това няма да приключи с използването на бронирани превозни средства, всички трябва да разберат това", предупреди руският президент в реч по случай 80-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия в битката при Сталинград (тогавашното име на Волгоград).

Малко по-късно вчера Песков поясни какво е имал предвид Путин. 

"Това означава, че Русия има голям потенциал и с появата на нови оръжия, доставяни от колективния Запад, Русия ще задейства пълния потенциал, с който разполага, за да може да отговори в хода на специалната военна операция", каза говорителят на Кремъл. 

Байдън: САЩ няма да изпрати изтребители F-16 на Украйна

Вчера Съединените щати обявиха, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона.

Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Патрик Райдър съобщи на пресконференция, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с малък диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB). Тези боеприпаси, които са произвеждани съвместно от американската компания "Боинг" (Boeing) и шведската "Сааб" (Saab), са с обсег до 150 километра и съответно могат да ударят руски позиции зад фронтовите линии.

"Това осигурява на украинците оръжия с по-голям обсег, което ще им позволи да провеждат операции за отбрана на своята територия и да си върнат (земя)", каза Райдър.

Помощта включва също "ключови системи за противовъздушна отбрана, за да бъде помогнато на Украйна да защитава своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата". Пакетът съдържа също боеприпаси да противотанкови ракетни комплекси "Джавлин" (Javelin) и за артилерийски системи "Хаймарс" (HIMARS), съобщи още Пентагонът в комюнике.

Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда долара. Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на отбраната на САЩ на стойност 425 милиона долара плюс 1,75 милиарда за купуване на въоръжение от съответните производители.

От началото на конфликта в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на страната военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона. Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.
Николай Станоев/БТА