Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че страната му ще достави 31 съвременни танка "М1 Ейбрамс" на Украйна, предаде Ройтерс.

Байдън, който говори пред журналисти в Белия дом, представи тази оръжейна помощ като част от координирана акция с европейските съюзници. Това е доказателство, че Съединените щати и Европа остават единни срещу руската инвазия в Украйна, изтъкна той.

"САЩ и Европа са напълно единни в подкрепата си за Украйна срещу наистина бруталната агресия на Русия", каза Байдън в изявлението си.

Доставката на танкове на Украйна не е заплаха за нападение срещу Русия, подчерта Байдън, цитиран от Франс прес. Той се аргументира, че тя е координирана с европейските съюзници и има за цел "да помогне на Украйна да защити своя суверенитет и териториалната си цялост".

Все пак обаче доставката на танкове "М1 Ейбрамс" от Съединените щати за Украйна може да отнеме месеци, потвърди говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

ДПА определя решението на Съединените щати да доставят на Украйна "М1 Ейбрамс" като голям обрат. По-рано администрацията на Байдън многократно каза, че не възнамерява да изпрати такива тежки танкове на Киев. Джон Кърби обясни промяната в плановете с променените условия на бойното поле. Украйна трябва да е готова за момента, когато времето ще се подобри и руската офанзива ще набере скорост, обясни той.

Кърби заяви, че не очаква Русия да нанесе ответен удар по НАТО в отговор на обявените от държави от алианса доставки на танкове за Украйна.

Германия праща танкове „Леопард“ на Украйна, САЩ обмисля „Ейбрамс“

Междувременно Украйна приветства решението на Съединените щати, предаде Франс прес.

"Исторически ден. Един от тези дни, които ще бъдат решаващи за нашата бъдеща победа", изрази задоволство Андрий Ермак, ръководителят на администрацията на украинския президент Володимир Зеленски. В същото време той добави, че е от ключово значение "това да е само началото".

"Имаме нужда от стотици танкове", подчерта Ермак.

Малко след това самият Зеленски приветства координираните съобщения на западните съюзници, че ще доставят тежки танкове на Украйна. Това е "важен етап към окончателната победа", изтъкна украинският президент, който от месеци настояваше страната му да получи такова въоръжение.

"Благодаря на (президента на САЩ) Джо Байдън за силното ново решение да достави танкове "Ейбрамс" на Украйна. Благодарен съм на американците за тяхната подкрепа", написа Зеленски в Туитър. "Днес свободният свят е обединен както никога досега с обща цел: освобождението на Украйна", добави той.

По-рано днес и германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната му ще предостави на Киев танкове "Леопард 2". Редица други западни съюзници също изразиха готовност да изпратят военна помощ на Украйна.
БГНЕС/ Николай Станоев/ БТА