Германският канцлер Олаф Шолц реши да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна и да позволи на други страни, като Полша да направят същото, докато САЩ може да доставят танкове "Ейбрамс", съобщи списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Говорител на правителството отказа коментар, а от министерството на отбраната за момента няма отговор на молбата за коментар.

Решението се отнася за поне една рота танкове "Леопард 2 А6", които ще бъдат предоставени от запасите на Бундесвера, посочва "Шпигел".

Други съюзници, в Скандинавия например, възнамеряват да се присъединят към Германия, като изпратят свои танкове "Леопард" на Киев, допълва списанието.

В по-дългосрочен план може да бъдат възстановени още танкове, за да станат годни за използване, отбелязва то.

Американската администрация сега обмисля да достави своите бойни танкове "Ейбрамс" на Украйна, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА. Вестникът отбелязва, че преди това САЩ бяха заявили, че танковете няма да бъдат част от доставките на оръжие.

"Администрацията на Байдън е склонна да изпрати значителен брой танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна и съобщение за доставките може да бъде направено тази седмица", казаха официални лица пред вестника.

 "Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, в което Берлин ще се съгласи да изпрати по-малък брой от собствените си танкове "Леопард 2" и също така ще одобри доставката на повече от тези германски танкове от Полша и други страни", посочва още "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника президентът Джо Байдън се е съгласил да проучи предоставянето на танковете в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица.

Променяйки позицията си, САЩ изглежда се отказват от досегашното си противопоставяне на изпращането на бойни танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на американски висши представители, пожелали да запазят анонимност. Те са казали, че не знаят дали има окончателно решение за изпращане на американски танкове "Ейбрамс" в Украйна, но че съобщение по този въпрос може да бъде направено още тази седмица.

Полша, Финландия, Испания, Нидерландия и Дания вече съобщиха за готовността си да доставят на Украйна „Леопард“. 
Десислава Иванова/БТА