Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати няма да предоставят изтребители F-16 на Украйна, предаде Франс прес.

"Не", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали Белият дом обмисля да даде на Киев такива изтребители.

След като САЩ и Германия обявиха, че ще предоставят танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски настоява за още военна помощ, която да включва ракети с голям обсег и изтребители.

Берлин вече категорично отхвърли тази идея, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че "нищо не е изключено", но в същото време уточни, че до момента Украйна не е отправяла подобно искане към него.

Междувременно украинският посланик в Германия Олексий Макеев подчерта "важността на изтребителите във войната с Русия", предаде ДПА.

"Все още не сме молили Германия за изтребители, но те са важни, тъй като имаме нужда от тях, за да сваляме руските ракети", каза Макеев в интервю за телевизия "Дойче веле".

"Русия изстрелва много ракети по украинските градове и инфраструктура" - изтребителите са част от усилията на Украйна да защитава въздушното си пространство, изтъкна посланикът.

Германският канцлер Олаф Шолц наскоро се изказа против идеята страната му да изпраща изтребители на Украйна, като подчерта, че той и американският президент Джо Байдън от началото на войната изключват възможността за създаване на забранени за полети зони в Украйна, припомня ДПА.
Божидар Захариев/БТА