Дмитрий Песков
Дмитрий Песков / БГНЕС
Кремъл каза днес, че президентът на САЩ Джо Байдън има възможността да прекрати конфликта в Украйна, но до момента Вашингтон не се е възползвал от това, предаде ТАСС.
"Ключът към режима в Киев до голяма степен е в ръцете на Вашингтон", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му американското правителство може просто да даде съответните указания на Киев и всичко да приключи. Но "в момента виждаме, че ръководителят на Белия дом… не иска да използва този ключ. Точно обратното, той избира да продължи с доставките на оръжия в Киев", допълни още той.

Москва често обвинява Вашингтон, че дава заповеди на Украйна и че продължава да снабдява Киев с оръжия. САЩ казват, че Русия е отприщила жестока война и би могла да я прекрати, като изтегли войските си, отбеляза Ройтерс.

Освен „Леопард 2“: Полша ще достави на Украйна още 60 танка

Напрежението между двете страни достигнаха връхна точка през последната година. То нарасна допълнително заради решението на САЩ да предоставят на Украйна 31 танка "М1 Ейбрамс" на стойност 400 милиона долара.

Русия заяви, че доставките на "Ейбрамс" ще бъдат прахосване на пари, тъй като "ще изгорят", точно както други танкове в Украйна.

Кремъл каза още, че отхвърля твърдението на САЩ, че частната военна компания "Вагнер" е международна престъпна организация и заяви, че Вашингтон от години "демонизира организацията" без никакви аргументи.

ЕС: Русия измества фокуса на войната към НАТО и Запада

Великобритания каза миналата седмица, че "Вагнер", основана от Евгений Пригожин, който е дългогодишен приближен на президента Путин, е възможно да е привлякла до 50 000 руснаци да воюват в Украйна заедно с официалните руски въоръжени сили.

От друга страна, Русия съобщи още, че новите санкции, наложени от Япония, не са нещо, за което Русия да се тревожи, тъй като тя се приспособява към живота под подобни ограничения. Токио каза днес, че затяга икономическите си санкции върху Русия след последната вълна масирани смъртоносни удари срещу Украйна.
Анелия Пенкова/БТА