/ iStock/Getty Images
Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел не би се изненадал, ако държави като САЩ и Германия в крайна сметка променят позицията си за снабдяване на Украйна с бойни самолети, предаде ДПА.

Доставката на основни бойни танкове на Киев първоначално също беше много спорна, каза Борел пред журналисти в Брюксел, преди днешната среща на високо равнище ЕС-Украйна в Киев.

В крайна сметка обаче беше постигната договореност и тази „червена линия“ беше премината, каза Борел. Всички оръжейни доставки за Украйна до момента бяха съпроводени с предупреждения за потенциалния риск от по-нататъшно ескалиране на конфликта с Русия, добави Борел.

Първият дипломат на ЕС не отговори дали той лично подкрепя доставката на бойни самолети. „Моята работа е да се опитвам да постигам консенсус и един от най-добрите начини за това е да не заемам позиция, която може да го застраши“, каза Борел.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки наскоро каза, че е отворен за идеята на Украйна да бъдат изпратени бойни самолети.

Германия и други държави обаче, след като обещаха да снабдят Украйна с основни бойни танкове, за да й помогнат да се защити срещу руското нашествие, отхвърлиха идеята за доставки на бойни самолети за Киев.
Петя Гергова/БТА