Руска ракета разруши късно снощи жилищна сграда в източния украински град Краматорск и най-малко двама души са загинали, това съобщи губернаторът Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

Спасители, служители на реда и на комуналните служби работят на място и разчистват отломките от разрушената сграда. Изглежда има затрупани хора“, каза Кириленко.

Ракета в Краматорск
БГНЕС

Ракета в Краматорск
БГНЕС

Миналия месец най-малко 44 души загинаха, когато руска ракета удари жилищна сграда в източния украински град Днепър, припомня Ройтерс.

„Това не е повторение на минали събития, това е смъртоносната всекидневна реалност в нашата страна – страна със същинското зло по границите си“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в „Телеграм“.

В отделен туит Зеленски написа: „Единственият начин да спрем руския тероризъм е да го победим. С танкове. С изтребители. С ракети с голям обсег“.

Кириленко публикува снимка, на която се вижда четириетажна сграда, която е силно пострадала. Губернаторът уточни, чe сградата е в центъра на града, както и че има и седем ранени.

Ракета в Краматорск
БГНЕС

Украинската служба на Радио „Свободна Европа“ разпространи кратко видео, в което се виждат спасители, които работят на светлината на прожектори докато сняг се сипе по развалините.
 

Украйна обвинява руските сили в безразборен обстрел на гражданска инфраструктура, обвинение, което Москва отрича.

През април 2022 г. Украйна съобщи за 57 загинали при руска ракетна атака по железопътна гара в Краматорск. Москва отрече отговорност и каза, че ракетата е била украинска.
 
Междувременно украинският министър на отбраната обвини Русия, че подготвя нова голяма офанзива за 24 февруари - годишнината от началото на инвазията.

Според Алексий Резников близо 500 000 войници са били мобилизирани за тази цел. 
Петя Гергова/БТА, nova.bg