Президентът на Украйна Володимир Зеленски  пристигна в Република Молдова днес сутринта. Той беше посрещнат от президента Майа Санду и ще участва в срещата на върха на Европейската политическа общност. Зеленски беше първият от 47-те лидери, които трябва да пристигнат на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

"Щастлив съм, че съм тук", заяви Зеленски пред камерите на журналистите, след като пристигна в Молдова.

Той благодари на молдовския народ, че е приел много украински бежанци още от първия ден на войната в Украйна.

Зеленски заяви още, че Украйна е готова да бъде член на НАТО и че Киев очаква от алианса да е готов да приеме Украйна, предаде Ройтерс. Той също така повтори желанието на Украйна да се присъедини към ЕС.

"Ние подкрепяме Молдова и нейния народ, които се интегрират в ЕС. Вие подкрепихте нашия народ, нашите бежанци, които избягаха през първите дни на войната и ние никога няма да забравим това", допълни Зеленски.

"Нашето бъдеще е в ЕС. Украйна е готова да се присъедини към НАТО", повтори той.

"Ще потвърдим отново нашата подкрепа за Украйна, която устоява пред руската агресия", заяви от своя страна Санду.
 

Република Молдова е домакин на Срещата на върха на Европейската политическа общност, която се провежда на 1 юни. В срещата участват 50 президенти, министър-председатели и висши европейски служители.
 

Срещата на върха се провежда в замъка „Мими“ в селището Булбоака, разположено на около 35 км от столицата Кишинев. Тя е замислена като демонстрация на европейска дипломатическа сила срещу Русия.
БГНЕС, Габриела Големанска/БТА