Затвор за турски журналисти заради карикатури на пророка Мохамед
Затвор за турски журналисти заради карикатури на пророка Мохамед / БГНЕС

Турски съд даде по две години затвор на двама известни турски журналисти, които са илюстрирали свои текстове със спорната карикатура на пророка Мохамед, публикувана първо във френското сатирично издание „Шарли ебдо".

"Двамата журналисти са осъдени на две години затвор", заяви Бюлент Укту, адвокат на колумнистите на вестник „Джумхюриет" Хикмент Сетинкая и Сейда Каран. „Ние обаче ще обжалваме решението в апелативния съд", допълни той.

С карикатура на бог убиец "Шарли ебдо" отбелязва годишнина от атентата (СНИМКИ)

Присъдите идват на фона на засилени притеснения за свободата на медиите в Турция.

Сетинкая и Каран бяха изправени пред съда миналия януари по обвинения в „подбуждане на омраза" и „обида на религиозни ценности", след като публикуваха илюстрациите в техните колонки.

Опозиционното издание „Джумхюриет" публикува четири страници от брой на „Шарли ебдо", преведени на турски в чест на първия брой на изданието след атаките срещу редакцията му в Париж от януари 2015 г.

Как мюсюлманите разбират, че карикатурите са на пророка Мохамед?

Турският вестник не включи първата страница на броя с пророка Мохамед. Нейна по-малка версия обаче беше публикувана два пъти в колонките на двамата осъдени автори.

Повечето турски издания се въздържаха от публикуване на корицата на „Шарли ебдо", която според турския премиер Ахмет Давутоглу е „открита провокация", отбелязва БГНЕС.

Ахмет Давутоглу: Свободата на изразяване не е свобода да обиждаш