Заради срив в системата закъсняха полетите по Източното крайбрежие на САЩ
Заради срив в системата закъсняха полетите по Източното крайбрежие на САЩ / netinfo

Сривове в компютърните системи, отговарящи за контрола на полетите, причиниха вчера сериозни закъснения на полетите по цялото Източно крайбрежие на САЩ, съобщиха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Говорителката на федералните авиационни власти Даян Спиталиер заяви, че проблемите започнали заради срив в компютърна система за управление на полетите в Атланта. Авиационните власти прехвърлили функциите й на друга система в Солт Лейк сити, която обаче се претоварила заради увеличеното количество данни, усложнявайки проблема. Системната грешка се разпространила по цялото Източно крайбрежие, водейки до многобройни закъснения на полетите.

Спиталиер не можа да уточни колко полета са били забавени или отменени, но по данни на един от най-големите американски авиопревозвачи "Американ еърлайнс" само тази компания е била принудена да отмени около 50 полета.

Говорителката уточни, че ситуацията, усложнена заради лошите метеорологични условия в редица щати, се нормализирала около 11 ч. местно време, но въпреки това закъсненията на полетите продължили и през втората половина на деня. Сривът в системата е засегнал особено силно нюйоркските летища.