Заподозреният за бомбения взрив в Ливърпул си е купувал частите за взривното устройство в продължение на поне шест месеца и изглежда е действал сам, заяви днес британската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Емад Ал Суилмин загина при взрива, станал в такси пред болница в Ливърпул в неделя сутринта. При експлозията беше ранен шофьорът на таксито, в което се е возил Суилмин.

Идентифицираха предполагаемия извършител на експлозията в такси в Ливърпул

Началникът на полицейските сили за борба с тероризма в Северозападна Англия Ръс Джаксън каза, че заподозреният извършител наел имот в града през април и поне оттогава купувал елементи за бомбата.

Джаксън заяви, че досега следователите не са установили в случая да са замесени други хора. Те са научили от роднина, че Суилмин бил роден в Ирак.

Обявиха взрива пред болница в Ливърпул за терористичен акт

Според властите мъжът кандидатствал за убежище във Великобритания през 2014 г., но бил отхвърлен. Не е ясно какъв е бил правният му статут към момента на взрива.

Полицията също така потвърди, че в миналото той е бил лекуван от психическо заболяване. Църковни служители в Ливърпул казаха, че Суилмин се бил отказал от исляма и приел християнството.

Следователите все още се опитват да установят мотива за нападението и дали болницата, пред която избухнала бомбата, е била мишената.
БТА