Оценката за терористична заплаха във Великобритания е повишена до „сериозно” – четвърто по петобалната скала, след взрива на автомобил близо до болницата в Ливърпул, който бе определен като терористичен акт. Информацията бе съобщена от министъра на вътрешните работи Прити Пател, която обясни, че това означава висока степен на вероятност от терористични актове. Решението за повишаване нивото на заплаха бе взето по време на заседание на извънредна правителствена комисия.

Обявиха взрива пред болница в Ливърпул за терористичен акт

По-високото ниво на заплаха е критично, което означава, че терористични актове са „много възможни в близко бъдеще”. Такава оценка дадоха експертите от аналитичния отдел на британското контраразузнаване МИ-5 на заплахата през май 2017 г. веднага след терористичния акт в Манчестър, отнел живота на 23-ма души.

В неделя сутринта няколко минути преди началото на минутата мълчание по случай Деня на паметта, когато се отдава почит на загиналите британски войници, близо до болница в Ливърпул се взриви таксиметров автомобил. По последни данни на полицията, взривното устройство е задействал самовзривил се в колата пътник.

Човек загина при експлозия на кола пред болница в Ливърпул (СНИМКИ)

В рамките на разследването са задържани четирима мъже на възраст от 20 до 29 години, заподозрени, че са съучастници на терориста.

При инцидента пострада и шофьорът на таксито Дейвид Пери, благодарение на когото бяха избегнати множество жертви.

БГНЕС