Британската полиция идентифицира предполагаемия извършител на експлозията в Ливърпул като 32-годишния Емад ал Суилмин, предадоха световните агенции. Властите определиха взрива, станал в такси, като терористичен акт.

Емад ал Суилмин пристигнал във Великобритания като кандидат за убежище преди няколко години и приел християнството през 2017 г.

Обявиха взрива пред болница в Ливърпул за терористичен акт

Той е свързан с двата адреса в Ливърпул, на които полицията предприе обиски. Според силите на реда заподозреният е живял на първия адрес от известно време, а отскоро е наел и жилището на втория адрес. Там са намерени важни елементи и е необходимо да се извършат още проучвания. На този адрес е извършена като предпазна мярка и контролирана експлозия.

Именно на булеварда, където е този адрес, заподозреният е взел такси и е поискал от шофьора да го откара до болница на 10 минути път с кола от това място. При експлозията пътникът е загинал. Тя отекна в неделя сутринта, в момента, в който цялата страна бе запазила минута мълчание в памет на жертвите на войните. Взривът стана на неколкостотин метра от катедралата на Ливърпул, където стотици военни, ветерани и обикновени хора се бяха събрали на възпоменателна церемония.

Великобритания повиши нивото на терористична заплаха заради взрива в Ливърпул

Във връзка с взрива бяха арестувани четирима души на възраст между 20 и 29 години. Впоследствие полицията съобщи, че те са освободени. Засега все още не са установени мотивите за терористичния акт.

При нападението бе ранен шофьорът на таксито, който бе наречен от британски политици "герой", а според британската преса действията му са помогнали да се избегне смъртта на други хора. Таксиджията преценил, че клиентът му изглежда подозрително и го затворил в колата, преди да избяга. Последвала експлозията, убила клиента.
БТА