/ gettyimages
С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица, съобщи сайтът nobelprize.org.

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 2 октомври, за химия - на 3 октомври, за мир - на 5 октомври, за икономика - на 8 октомври. Нобелова награда за литература тази година няма да бъде присъдена заради намалелия поради скандали състав на Шведската академия.

„Големите победители“, грабнали Антинобелови награди

Догодина ще бъдат връчени две награди за литература - за 2018 г. и 2019 г.

Няма да има и концерт в чест на Нобеловия лауреат за мир, за да бъдат преосмислени форматът и съдържанието му.

По желание на Алфред Нобел (1833 -1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. 

Антинобеловите награди за най-странните научни изследвания

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. 

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Тази година паричната равностойност на Нобеловата награда е 9 милиона крони (873 000 евро). 
БТА