Антинобеловите награди за най-странните научни изследвания
Антинобеловите награди за най-странните научни изследвания / снимка: ThinkStock/Getty Images, снимка в текста: Guliver/Getty Images

На тържествена церемония в Харвардския университет бяха раздадени годишните Антинобелови награди, които удостояват най-безумните научни разработки по света, съобщиха световните агенции.

Десет екипа от 5 континента бяха отличени на 24-та церемония в театър "Сандърс" на престижното учебно заведение в Бостън.

Наградата за физика отиде при японски екип, който подробно изследвал триенето между банановата кора и случайно стъпилата на него подметка.

Антинобела за неврология грабна смесен канадско-китайски колектив, проучил какво се случва в човешкия мозък, когато се сблъска с изображението на Исус Христос върху печена филийка. Наградените, които всяка година пристигат на церемонията на собствени разноски, имаха по две минути отпуснато време за благодарствено слово. Осемгодишно момиченце следеше строго да не се прекрачва този лимит.

Призът в областта на психологията удостои научните дирения на трима изследователи - американец, британец и австралиец. Те направили научен пробив, като установили, че хората, които си лягат късно, така наречените "нощни птици", са по-големи манипулатори и по-големи нарциси от ранобудниците.

В областта на общественото здравеопазване бе удостоена разработката на смесен чешки, японски и американски екип, който изследвал дали е опасно за психичното здраве на хората отглеждането на котка.

Антинобелът по биология отличи анализа на германски, замбийски и чешки учени, който установи, че когато кучетата извършват естествените си нужди, те задължително се ориентират по оста Север-Юг.

Антинобеловите награди за найстранните научни изследвания
netinfo
В дисциплината за арктически науки германец и норвежец се сдобиха с приз, след като тестваха реакциите на елените, когато видят хора, дегизирани като бели мечки.

С Антинобелова награда за икономика бе отличено цяло правителство, италианското. Става дума за местния Национален статистически институт, който предложи и осъществи инициативата всяка страна от ЕС да включи в официалните си отчети размера на приходите от проституция, продажба на наркотици, контрабанда и други нелегални дейности.

По традиция антипризовете бяха раздадени от петима истински Нобелови лауреати. Смешната церемония бе учредена през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието "Годишник на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф. Ако не бяха тези престижни отличия, някои от най-странните научни изследвания щяха да останат в забвение.

"Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите", споделя Ейбрахамс.

На тазгодишната церемония се състоя и премиерата на мини-операта в три акта "Това, което ни изяжда". Нейният сюжет се върти около възможността хората един ден да се хранят само с хапчета. В главните роли взеха участие сопраното Мария Феранте и баритонът Скот Тейлър. Хорът на микробите беше съставен от десет изследователи по биомедицина от региона на Бостън.

Източник: БТА